Sunday, July 08, 2007

Hatade Bosse Schön Stieg Larsson?

Strax innan Bosse Schöns omtalade film ”Svenskarna som slogs för Hitler” skall sändas i TV 4 så går han ut i media med helt sensationella nyheter, han och Expos Stieg Larsson skulle mördas av nazister (http://www.aftonbladet.se/
/vss/nyheter/story/0,2789,1114805,00.html). En av anledningarna till att filmen är så omtalad är att en av den viktigaste uppgiftlämnaren och intervjuobjektet, Harald Sundin, visade sig vara en ökänd mytoman som visade sig suttit på ett mentalsjukhus i Sverige under den tiden då Schön och han menade att Sundin var med i SS i Tyskland och bland annat skulle fått träffat Adolf Hitler. Trots detta sänds filmen i sin ursprungliga version.

Det är dock inte det som gör Schön intressant denna gång. Så här skriver Aftonbladet om att Schön visste om att Larsson skulle mördas;

– Jag tror inte att han kände till mordhoten själv, och även om han gjort
det hade han inte skrämts till tystnad.

Hur känner du till hoten om inte
han gjorde det?

– Därför att det här är min bransch.


Nu kan man fråga sig, om nu Schön visste om detta - hur kom det sig att han varken tipsade polisen eler Stieg Larsson själv om detta? Det är inte utan att man tror att detta antigen är en efterhandskonstruktion för att få lite uppmärksamhet inför kvällens reprissändning av hans och Tobias Hubinettes film (ni vet mordbrännaren som grundade Expo). Antingen det eller så tyckte han helt enkelt inte så bra om Stieg Larssons person.

Friday, July 06, 2007

Har Lööw tappat fotfästet?

Forskaren Helene Lööw är en av de få som "kartlagt" nationalister men samtidigt bemöts med en stor del respekt av oss. Det finns klara skäl till detta, i åratal har hon undvikit att ta den lätta och populistiska vägen, hon har använt vetenskapliga definitioner, letat efter sanningen och sällan ägnat sig åt rena spekulationer eller lögner. Detta skall Lööw ha heder av.

Men det är inte utan att man undrar om inte dessa år, då hon fått stå lite vid sidan om mer populistiska kartläggare som till exempel mytomanerna på Expo, tagit hårt på henne. Efter att ha fått lämna sin chefsposition på Forum För Levande Historia via kulissintriger så har hon dykt upp i sammanhang som hon aldrig skulle ha närvarat i för bara några år sedan. Hon har alltså gått helt motsatt väg än hennes kollega Anna-Lena Lodenius som i sin tur håller på att bygga upp ett förtroende efter att stundtals valt väldigt märkliga arbetskamrater.

Dels har hon skrivit i Expo, något så dumt jag knappast behöver utveckla det här. Men hon har också skrivit i den nyutkomna boken Brunt!, det uppseväckande med detta var att också AFA var med och skrev i boken - något som borde få varje demokrat att ställa sig frågan om det är ett lämpligt sammanhang att verka i.

Lööw borde ta sig en funderare om hur hon vill upplevas av oss. Fortsätter hon umgås med antidemokrater på Expo och i AFA så kommer hon också behandlas som en sådan själv. Det finns ett ordspråk som heter; "Visa mig dina vänner och jag skall säga dig vem du är". Det är ord för Lööw att fundera på innan hon blivit av med den trovärdighet hon arbetat så hårt för att uppnå.